Raskenmerken Golden Retriever

Karakter eigenschappen 

De golden is een sociaal dier en van nature vriendelijk en open. Ze worden het liefst betrokken bij alledaagse bezigheden en maken graag deel uit van het gezin. De golden is buitengewoon kindvriendelijk en heeft een grote tolerantie en evenwichtige aard.
Ook als gezinshond is hij dus heel geschikt. Tegenover kinderen is hij doorgaans geduldig en goedmoedig, een echte mensenvriend, maar daardoor niet erg waaks. Een golden blaft doorgaans weinig, maar wanneer vreemden zich op het terrein begeven zal hij u beslist waarschuwen. Ze zullen u echter wel niet verdedigen met hand en tand, het zijn geen echte waakhonden en verdedigingshonden. Golden retrievers zijn over het algemeen sterk maar zijn wat zachter van aard dan de labradors.
De golden retriever is door zijn intelligentie en leergierigheid goed op te voeden en werkt graag voor zijn baas. Op gehoorzaamheidswedstrijden doet hij het erg goed. Zijn baas zal hem een groot plezier doen door dingen met hem te ondernemen. De golden retriever is een goed geproportioneerde, robuuste hond met een krachtige tred. Een golden behoort door zijn jacht eigenschappen samen met labradors en duitse herders tot gezelschap van blindengeleidehonden. Ook worden ze ingezet voor het begeleiden van mensen met een bepaalde lichamelijke handicap. 

Levensverwachting
 

Tussen 12 tot 14 jaar oud.

Uiterlijke kenmerken
 

Vacht
De vacht van de golden retriever is lang en dik met een waterafstotende ondervacht en heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig borstelen is echter wel nodig. Deze honden komen in verschillende kleuren voor: van bijna wit tot donkerbeige, tegen mahoniekleur aan.

Hoofd
 

Het hoofd van de golden retriever is goed geproportioneerd, mooi belijnd en goed op de hals geplaatst. De schedel is breed en hun snuit is krachtig, breed en diep. De neus is bij voorkeur zwart en de oren zijn matig groot. Golden's hebben bovendien een schaargebit.

Lichaam
 

Het lichaam is evenredig gebouwd met korte lendenen, diepe en goed gebogen ribben en een lang schouderblad. De golden heeft stevige botten.

Hoogte
 

Schofthoogte van de reuen is 56-61 cm en van de teefjes 51-56 cm.

Gewicht

De reuen wegen ongeveer 35 kg, de teefjes ongeveer 30 kg